Praktické rady, jak ušetřit za elektřinu při vaření

Znáte to sami, chod domácnosti vyžaduje každý den výdaje. Ať už je to za teplo, vodu nebo elektřinu. Proto se vždy vyplatí vědět, jak tyto výdaje snížit, aby vás účty za energie nemusely trápit. Pojďme se společně podívat, jak můžete ušetřit za elektřinu při vaření.

Správné nádobí je základ

Zkontrolujte, zda při vaření používáte správné nádobí. Vaření na elektrických plotýnkách vyžaduje, aby hrnce a pánvičky měly rovné dno. Jakékoliv vybouleniny nebo nepravidelnosti způsobí tepelné ztráty a zároveň prodlužují dobu potřebnou k vaření. Dejte si také pozor na velikost hrnců. Pokud průměr plotýnky přesahuje o 3cm průměr dna hrnce, spotřeba energie se zvyšuje až o 30 %.

Pokud to je možné, tak při vaření vždy používejte pokličky. Pokrm tak uvaříte rychleji, a tím pádem až 4x úsporněji. Ještě lépe vám poslouží tlakový hrnec, případně hrnec parní, ve kterém můžete současně uvařit přílohu, maso i zeleninu za pár minut.

Využijte zbytkové teplo

Varná plocha nebo trouba zůstává teplá ještě několik minut po vypnutí. Využijte toho a vypněte ji o deset minut dříve. K ještě lepšímu výsledku vám pomohou hrnce vybavené akutermickým dnem ze slitiny lehkých kovů.

Dalším způsobem, jak ušetřit, je nevařit zbytečně moc vody. Vařte jen tolik vody, kolik v danou chvíli skutečně potřebujete. Každý mililitr navíc znamená plýtvání elektřinou.

Na závěr záleží také na tom, jak starý je sporák, na kterém vaříte. Má už svá nejlepší léta za sebou? Popřemýšlejte, zda by nebylo lepší investovat do nákupu nového moderního a úsporného typu, nejlépe pokud bude z energetické třídy A+++. Tento jednoduchý krok vám ročně může ušetřit stovky až tisíce korun.

Jak jste si mohli všimnout, ušetřit za elektřinu při vaření se dá různými způsoby. Účet za elektřinu vás nemusí děsit, stačí, když budete dodržovat výše uvedené kroky a jednoduše ušetříte za elektřinu pro domácnost

 

 

 

 

  1. Používejte správné nádobVody vařte jen tolik, k

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *